Når snøen blir varm og våt på vestlandet kan det være hensiktsmessig å reise litt lenger til fjells der nattefrosten fortsatt regjerer. Det er uvanlig mye snø og lave temperaturer i høyfjellet om dagen. Det betyr fortsatt gode topptur muligheter i store deler av Sør-Norge, og snøen vil bli liggende i ukesvis fremover. Du vil kanskje benytte deg av muligheten til å feire 17. mai på ski med flagg i sekken?
Mange Bergensere har hytte på Geilo, Ustaoset eller Haugastøl og kan om vinteren nyte de flotte langrennsløypene der og det store skianlegget på Geilo. Topptur muligheter om våren er det kanskje mindre kjent. Vi tilbringer mye tid om vinteren på Geilo og liker å variere mellom langrenn, slalom, og randonnee, derfor har vi gått en del toppturer i det området de siste årene.
Topptur fra Ustaoset eller Geilo til Ustetind (1376 m.o.h.)
Et godt tips for en snøsikker og ganske lett topptur med flott utsikt i området er å gå fra Ustaoset til Ustetind, 1376 mo.h. Turen gir deg vill og bar natur preget av runde fjelltopper og oversiktlig terreng. Du vil gå med massive Hallingskarvet «bak» deg som du vil kunne se under hele turen opp. Du befinner deg i selveste Hardangervidda nasjonalpark, et vilt høyfjellsområde der du i løpet av kort tid kommer over tregrensen. Vi ser ofte mange ryper på veien.
Om en starter turen fra demningen ved Ustevatnet (og ikke fra Ustaoset stasjon) får en mye nedkjøring igjen for turen opp, siden det ikke er noen særlig innmarsj. Turen passer godt for nybegynnere med en stigning på rundt 400 høydemeter.
Om du er vant til å på topptur med randonnee ski vil du gå til toppen av Ustetind på rundt 1 time. Men er det fint vær er det fult mulig å gjøre turen til toppen litt lenger ved å gå via noen av toppene på veien opp, f eks Storhovda som ses i vest med den høye masten (NB. Det blir en omvei til Ustetind og gjør turen lenger). For nybegynnere kan du beregne litt lenger tid.
Selv om toppen kan nåes raskt er det verdt å merke seg at du trenger ekstra klær, mat og drikke til turen, siden du befinner deg i høyfjellet der vær og vind endrer seg raskt. Det er ofte kaldt og vindfullt på toppen selv om det er stille nede i dalen. Gjør også en vurdering av skredfare og skredutstyr, selv om store deler av turen foregår i terreng under 30 graders helning.
Selve toppen av Ustetind ligger bak en fortopp og kan ikke ses før du når den første fortoppen. Fra toppen ved varden har du en flott 360 graders utsikt som gjør det verdt å gå helt opp. En kan se helt til Hardangerjøkulen i vest og Gaustatoppen i sør-øst på klare dager. Hele Hardangervidda ruver under deg mot sør. Utsikten til Hallingskarvet er storslått, en utsikt du har med deg under hele turen opp fra Ustaoset, der Hallingskarvet ligger og ruver bak deg i nord.
På vei ned igjen kjører du ski i et stort og oversiktlig område med nydelig utsikt mot Hallingskarvet hele veien. En nedkjøring der du etter min mening får mye igjen for turen opp tatt utsikten i betraktning.
Ustetind fra Ustaoset
Ustaoset ligger helt på grensen til Hardangervidda, og er en 20 minutters kjøretur fra Geilo eller Haugastøl på RV7. Vi pleier å gå fra RV7 like ved Ustoset sentrum inn Verpestølvegen og inn til demningen (ca 10 min gange på vei). Vi starter turen der på østsiden av demningen. Det er også her en av langrennsløypene til Tuva starter. Det også mulig å gå fra Ustaoset sentrum på ski ved å krysse isen på Ustevatnet, men dette gir en lenger innmarsj og egner seg bedre om du har fjellski/langrennski. Om våren er det uansett ikke trygg is på Ustevatnet og denne muligheten utgår.
Veivalget oppover må tas avhengig av snøforhold, mulig skredfare, og snømengder. Snøen her har ofte lagt seg i vindblåste fonner og kan forandre terrenget, dekker over terrengfeller og bekkefar. Pass på mulige små terrengfeller i det første partiet opp til tregrensen. Tilsynelatende ufarlige helninger kan være preget av ustabil vindblåst snø eller bekkefar med vannføring under snøen. Over tregrensen er en pekepinn på hvor du befinner deg underveis kvistene som merker langrennsløypen.
Vi pleier å legge turen litt lenger øst enn langrennsløypen da det gir en mer direkte stigning. Er du usikker på hvilken topp som er Ustetind kan du følge kvistene og skiltingen fremfor å gå “rett opp”. Du vil da gå langs med langrennsløypen (for 2020 prepareres ikke den lenger og vil være snødd igjen). Som alltid er det en god ide og ha et skikkelig turkart for området med på turen.
Før du når toppen til Ustetind krysser du et flatt parti før den siste stigningen til selve Ustetind med den 3 meter høye varden på toppen. Like nedenfor varden ligger der et par hytter.
Fra toppen av Ustetind er det bare å nyte den 360 graders utsikten mot Hardangerjøkulen i vest, Hardangervidda i sør, Gaustatoppen i sør-øst, Reineskarvet i nord-øst, Hallingskarvet i nord, m.fl. Når du spenner på deg skiene og setter kursen ned igjen har du Hallingskarvet rett i front. Selv om du ikke har gått så mange høydemetere gir nedkjøringen en god følelse av vill natur.
Nedenfor tregrensen må du passe på at du velger samme retning som du gikk opp, eller sette kursen mot Verpestølvegen som fortsetter innenfor demningen, slik at du evt kan gå på veien tilbake til der du startet ved demningen. Se opp for mulige bekkefar med usynlig vannføring på våren.
Du kan finne kart over løypen som beskrevet her fra Ustaoset (ved Rv7) til Ustetind som er merket som sommersti på https://ut.no/kart#12.55/60.48487/8.07514
På https://varsom.no/ finner du som alltid både skredvarsel, og informasjon om hvorvidt isen er trygg på Ustevatnet (dersom du vurderer å gå fra Ustaoset sentrum og ikke den ruten som er beskrevet her).
Ustetind fra Geilo
Denne skituren er også godt egnet å gjøre på fjellski/langrennski, noe de fleste velger i dette området. Da kan den også gåes fra Geilo ved å starte på Kikut eller toppen av Vestlia heisen, via Rødekorshytta Grønebakken, og videre opp slik at du når Ustetind fra østsiden. Jeg anbefaler ikke å gå den ruten på randonne ski da det er 6 km innmarsj i kupert terreng. Ruten til Ustetind fra Geilo har vi tatt mange ganger på fjellski, ta kontakt om du vil vite mer om den.
Når snøen forsvinner er Ustetind en flott topptur til fots om sommeren og høsten.
Skriv gjerne en kommentar under om dette innlegget inspirerer deg, eller om du savner noe vesentlig informasjon. Det kan være flott med tilbakemelding om du ønsker du flere innlegg fra dette området, kontakt oss eller skriv en kommentar.
God tur – og stay tuned!